0614799594 my.lohues@ziggo.nl
previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Vergoeding GZ- psycholoog

Wij hebben in 2020 met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten.

www.anderzorg.nl

www.menzis.nl

www.zilverenkruis.nl

www.cz.nl

www.vgz.nl

www.dsw.nl

www.multizorgvrz.nl

 

Sinds 2008 valt de geestelijke gezondheidszorg in het basispakket van de zorgverzekering. De kosten van behandelingen worden voor het grootste deel vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Helaas vergoedt de zorgverzekeraar geen behandeling met de volgende diagnoses:

  • aanpassingsstoornissen
  • relatieproblemen
  • gezinsproblemen
  • opvoedingsproblemen
  • identiteitsproblemen
  • specifieke fobie
  • werkproblemen.

In een aantal gevallen heeft de zorgverzekeraar nog aanvullende eisen. In de eerste sessie kunt u met uw therapeut overleggen of de sessies vergoed worden.

U kunt ten alle tijden bij ons komen voor behandeling of coaching. In sommige gevallen heeft u een verwijsbriefje nodig van de huisarts. Voor lichte klachten ondersteunt de POH-GGZ (praktijk assistente geestelijke gezondheidszorg) de huisarts bij de screening van psychische klachten en de behandeling van zeer lichte problemen. De POH-GGZ stuurt na overleg met de huisarts patiënten door naar de psycholoog, c.q. psychotherapeut als de klachten zwaarder en/of complexer zijn.

U kunt altijd gebruik van maken van onze behandelmogelijkheden doch dit moet u voor bepaalde klachten zelf betalen. Dit betreft met name aandoeningen als aanpassingsstoornissen, rouw, relatieproblemen, werkproblematiek, burnout of overspannenheid en specifieke fobie. Voor de klachten waar u geen vergoeding voor kunt krijgen is een verwijsbrief van de huisarts niet nodig.

Behandeling door psycholoog of psychotherapeut wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar indien de stoornissen zwaar/ernstig genoeg zijn en in de DSM-V geclassificeerd kunnen worden. Hiervoor heeft u wel een verwijsbriefje nodig. Het betreft dan oa. depressieve stoornissen, somatoforme stoornissen, impulscontrole stoornissen of angststoornissen. Voor ernstiger en meer complexere problematiek als persoonlijkheidsstoornissen zal de huisarts u doorverwijzen naar de psychotherapeut of psychiater.

Nog vragen? Zorg te allen tijde dat u goed weet waar u aan toe bent. Overleg bij twijfel met uw psycholoog en vraag informatie op bij uw zorgverzekeraar!

Verplicht eigen risico

Iedereen in Nederland betaalt ieder jaar een deel van de gemaakte zorgkosten aan de zorgverzekeraar terug. In het jaar 2020 is het eigen risico 385,– euro. Dit eigen risico geldt niet alleen voor psychologische behandelingen. Het kan zijn dat u een gedeelte al opgemaakt hebt aan ziekenhuis bezoek, apotheek of andere specialisten.

Het verdient aanbeveling om uw huidige polis kritisch te bekijken en uzelf de vraag te stellen of u wel bent verzekerd voor wat u belangrijk vindt. Raadpleeg uw verzekeraar als u vragen heeft, en zorg ervoor dat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan over vergoedingen. Informatie over de verschillende polissen, zorgverzekeraars en prijsverschillen vindt u bij www.kiesbeter.nl

Standaard is de ‘basisverzekering’, waarvan het pakket wettelijk is vastgesteld. Grote verschillen bestaan bij de aanvullende verzekeringen: o.m. kwaliteit van dienstverlening en vrijheid om uw eigen behandelaar te kiezen. In het algemeen geldt: hoe lager de premie, hoe minder keus.

Als vrijheid van keuze voor u belangrijk is, dan bent u het beste af met een “restitutiepolis”. Als keuzevrijheid voor u niet zo belangrijk is, kunt u ook voor een “natura-polis” kiezen. De verzekeraar vergoedt bij de laatste polis alleen behandelingen bij hulpverleners waarmee zij een contract heeft. Het is mogelijk dat u dan een deel van de kosten zelf moet dragen. Pas indien mogelijk uw polis aan voor 1 januari van het komende jaar!

Laatst bewerkt: 23 januari 2020

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien