0614799594 my.lohues@ziggo.nl
previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Vergoeding Psychotherapeut en GZ- psycholoog

Wij hebben in 2021 met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten als het gaat om de Basis Generalistische GGZ! Voor de Specialistische GGZ is er alleen een contract met Zilveren Kruis Achmea! U kunt natuurlijk gebruik maken van uw restitutie polis indien u die heeft.

IN 2022 ZIJN ER GEEN CONTRACTEN MET ZORGVERZEKERAARS AFGESLOTEN

Indien u toch voor een 100 % vergoeding in aanmerking wilt komen, kunt u bij een aantal zorgverzekeraars een restitutiepolis afsluiten. Indien u een combinatie polis of een natura polis heeft afgesloten, heeft u ook recht op vergoeding, maar dat kan, afhankelijk van uw polis, variëren tussen de 60 – 95%. Controleer bij uw zorgverzekeraar voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De Psychologenpraktijk Myra Lohues is niet verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste polis. Er zijn zoveel polissen in Nederland dat het ondoenlijk is om over alle informatie te beschikken. Dat blijft de verantwoordelijkheid van de cliënt.

Sinds 2008 valt de geestelijke gezondheidszorg in het basispakket van de zorgverzekering. De kosten van behandelingen worden voor het grootste deel vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Helaas vergoedt de zorgverzekeraar geen behandeling met de volgende diagnoses:

 • aanpassingsstoornissen
 • relatieproblemen
 • gezinsproblemen
 • opvoedingsproblemen
 • identiteitsproblemen
 • specifieke fobie
 • werkproblemen.

In een aantal gevallen heeft de zorgverzekeraar nog aanvullende eisen. In de eerste sessie kunt u met uw therapeut overleggen of de sessies vergoed worden.

U kunt ten alle tijden bij ons komen voor behandeling of coaching. In sommige gevallen heeft u een verwijsbriefje nodig van de huisarts. Voor lichte klachten ondersteunt de POH-GGZ (praktijk assistente geestelijke gezondheidszorg) de huisarts bij de screening van psychische klachten en de behandeling van zeer lichte problemen. De POH-GGZ stuurt na overleg met de huisarts patiënten door naar de psycholoog, c.q. psychotherapeut als de klachten zwaarder en/of complexer zijn.

U kunt altijd gebruik van maken van onze behandelmogelijkheden doch dit moet u voor bepaalde klachten zelf betalen. Dit betreft met name aandoeningen als aanpassingsstoornissen, rouw, relatieproblemen, werkproblematiek, burnout of overspannenheid en specifieke fobie. Voor de klachten waar u geen vergoeding voor kunt krijgen is een verwijsbrief van de huisarts niet nodig.

Behandeling door psycholoog of psychotherapeut wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar indien de stoornissen zwaar/ernstig genoeg zijn en in de DSM-V geclassificeerd kunnen worden. Hiervoor heeft u wel een verwijsbriefje nodig. Het betreft dan oa. persoonlijkheidsstoornissen, depressieve stoornissen, somatoforme stoornissen, impulscontrole stoornissen of angststoornissen.

Nog vragen? Zorg te allen tijde dat u goed weet waar u aan toe bent. Overleg bij twijfel met uw psycholoog en vraag informatie op bij uw zorgverzekeraar!

Verplicht eigen risico

Iedereen in Nederland betaalt ieder jaar een deel van de gemaakte zorgkosten aan de zorgverzekeraar terug. In het jaar 2021 is het eigen risico 385,– euro. Dit eigen risico geldt niet alleen voor psychologische behandelingen. Het kan zijn dat u een gedeelte al opgemaakt hebt aan ziekenhuis bezoek, apotheek of andere specialisten.

Het verdient aanbeveling om uw huidige polis kritisch te bekijken en uzelf de vraag te stellen of u wel bent verzekerd voor wat u belangrijk vindt. Raadpleeg uw verzekeraar als u vragen heeft, en zorg ervoor dat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan over vergoedingen. Informatie over de verschillende polissen, zorgverzekeraars en prijsverschillen vindt u bij www.zorginzicht.nl

Standaard is de ‘basisverzekering’, waarvan het pakket wettelijk is vastgesteld. Grote verschillen bestaan bij de aanvullende verzekeringen: o.m. kwaliteit van dienstverlening en vrijheid om uw eigen behandelaar te kiezen. In het algemeen geldt: hoe lager de premie, hoe minder keus.

Als vrijheid van keuze voor u belangrijk is, dan bent u het beste af met een “restitutiepolis”. Als keuzevrijheid voor u niet zo belangrijk is, kunt u ook voor een “natura-polis” kiezen. De verzekeraar vergoedt bij de laatste polis alleen behandelingen bij hulpverleners waarmee zij een contract heeft. Het is mogelijk dat u dan een deel van de kosten zelf moet dragen. Pas indien mogelijk uw polis aan voor 1 januari van het komende jaar!

Basis GGZ

In de Basis GGZ wordt uitgegaan van zorgproducten, die pas na afloop van de behandeling worden gefactureerd.  Alle hulp die onder het basispakket valt, dient in principe in de vorm van deze producten te worden aangeboden. Er zijn vier producten: behandeling kort (tot 294 minuten), middel (tussen 295-495 minuten), intensief (tussen 496-750 minuten) en chronisch (maximaal 753 minuten). Dit laatste product komt nauwelijks voor. De hulpverlener bepaalt in welk zorgproduct u geplaatst wordt.

Tarieven gb-ggz

De maximumtarieven bedragen in 2020:

 • behandeling kort: € 503,47
 • behandeling middel: € 853,38
 • behandeling intensief: € 1.383,65
 • behandeling chronisch: € 1.330,78
 • onvolledig behandeltraject: € 219,78

Deze bedragen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Let op: eerst wordt uw eigen risico (wettelijk en vrijwillig) aangesproken.
Uw zorgverzekeraar stuurt de rekening van het eigen risico naar u.

Overig zorgproduct (OVP)

Een behandeling die niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed, wordt een ‘overig zorgproduct’ (ovp) genoemd. De kosten voor relatietherapie en aanpassingsstoornis worden bijvoorbeeld niet vergoed. Uw behandelaar kan u hier meer over vertellen.

Behandeling ovp € 110,27 (maximum bedrag)

Het ovp-tarief geldt voor een aaneengesloten behandelsessie. Daarbij wordt uitgegaan van een duur van 60 minuten per consult, inclusief indirecte tijd. Ook als de sessie langer duurt dan 60 minuten, mag de behandelaar het maximumtarief van € 110,27 niet overschrijden.

De behandelaar dient vooraf heldere afspraken met u te maken over de duur per consult, de hoeveelheid directe en indirecte tijd en het aantal consulten. U moet de factuur immers zelf betalen en krijgt deze achteraf niet vergoed.

Er bestaat geen ovp voor groepen of partnerrelatietherapie. Het ovp-tarief geldt per persoon. Dus als er twee of meer mensen op gesprek komen, dan mag de behandelaar per persoon een ovp in rekening brengen.

Directe en indirecte tijd

Uw behandelaar is wettelijk verplicht om de tijd te noteren die hij aan de behandeling besteedt. Het gaat daarbij om de therapiesessies met u, maar ook om de tijd die hij besteedt aan e-mails, telefoontjes, overleg met collega’s of aan administratie. De totaal bestede tijd wordt na afronden van de behandeling in rekening gebracht (zie de bovengenoemde tarieven).

Betalingsvoorwaarden

De kosten kunnen hoger zijn dan u verwacht, waardoor u ook bij een korte behandeling misschien toch uw gehele eigen risico kwijt bent. Vraag zodra u met de behandeling begint aan uw psycholoog/psychotherapeut wat de betalingsvoorwaarden zijn. U kunt deze informatie ook terugvinden in het kwaliteitsstatuut van uw behandelaar.

No show

Indien u een afspraak niet kunt nakomen, dient u dit ruim van tevoren aan te geven. Indien de afspraak minder dan 24 uur van tevoren afgezegd wordt of niet wordt nagekomen, wordt een bedrag van € 50 rechtstreeks bij u in rekening gebracht. Deze niet nagekomen behandelingen (no-show) worden namelijk niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Laatst bewerkt: 17 november 2021

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien