angst

tulpen6
tulpen7
tulpen2
tulpen1
previous arrow
next arrow
Shadow

Angst

Iedereen is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst waarschuwt u voor gevaar. U schrikt bijvoorbeeld als u een brandlucht ruikt. Uw lichaam maakt zich klaar voor actie zodat u snel het vuur kunt blussen of kunt vluchten. Dit is een gezonde reactie. De grens tussen gewone angst en een angststoornis is moeilijk te trekken. Bang zijn voor slangen is verstandig. Maar als u verstijft bij het zien van een slang op televisie, dan is dat niet normaal. Bij een angststoornis is uw angst extreem en niet realistisch. Daarbij heeft u zoveel last van uw klachten dat u niet goed meer kunt functioneren in uw dagelijkse leven.

Wilt u meer weten over angststoornissen? Lees dan voordat u zich aanmeldt onderstaande informatie.

Angststoornissen: als angst en paniek uw leven beheersen

Fonds Psychische Gezondheid
Amersfoort, maart 2011

of lees meer over behandelingen in het algemeen:

Behandeling

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen in Nederland. Deze vorm van therapie wordt aanbevolen bij angstklachten. Het is een alternatief of een toevoeging op een behandeling waarbij medicijnen worden voorgeschreven. Cognitieve gedragstherapie pakt angstklachten van binnenuit aan en bestrijdt niet alleen de symptomen.

Binnen de cognitieve gedragstherapie gaat men er vanuit dat het niet de gebeurtenis zelf is die tot bepaalde gevoelens en gedragingen leidt, maar dat dit wordt veroorzaakt door de invulling van die situaties. Het zijn iemands gedachten (cognities) over een bepaalde gebeurtenis die leiden tot het probleem, niet de gebeurtenis zelf. Er zijn diverse denkpatronen die kunnen leiden tot angstige of sombere gevoelens. Vaak gebeurt dit onbewust. Het angstige gevoel lijkt ‘zomaar’ op te komen zetten maar in de behandeling zult u zien dat er vaak een negatieve, automatische gedachte aan vooraf gaat.

Tijdens de cognitieve gedragstherapie worden de denkpatronen die verband houden met de angsten in kaart gebracht. Er wordt geleerd om deze gedachten opnieuw te beoordelen en er wordt gezocht naar nieuwe verklaringen voor angstige situaties. Angst vermindert als men stapje voor stapje de confrontatie opzoekt met datgene wat de angst oproept.

Algemeen

Over de behandelmethoden